Kobingo

När man var liten sjöng man sången som Allan Edwall sjöng i filmen Rasmus på luffen, ”Nu är det sommar nu är det solen, nu är det koskit i hagen.” Härligt och underbart och det finns väl inget vackrare än sommar på landet. Korna går och betar i gräset, solen skiner och det är som bäddat för picknick i det gröna. Och tänk, man kan spela bingo samtidigt, och med korna. Har ni inte hört talas om Kobingo så är det kanske dags för en liten presentation om denna underbara tradition.

Kobingos spelomgång

Kobingo startade i England för inte så länge sedan och vi kan inte annat än ge poäng till den bonden som kom på detta. För att spela kobingo så måste man ha en stor äng och självklart en ko eller fler. Ängen eller marken där kon ska släppas ut senare måste delas upp i rutor, rutorna är en kvadratmeter eller lite större. Hur många rutor som markeras upp på ängen finns det egentligen ingen regel på utan det kan man bestämma själv. Använd något giftfritt att markera med så inte kon får i sig något som kan göra henne sjuk. När det är gjort så är det dags att börja förbereda spelet.

Alla som vill vara med att spela bingo måste självklart vara på plats där det händer. Ofta på en gård med tillhörande lämplig mark. Det är trevligt att ta med sig en filt och en picknick korg och det kan vara bra att sätta sig lite utanför spelplan, i detta fall marken, så att man har full översikt när det blir dags. Alla rutor numreras och man kan välja en ruta eller fler som man tror ska vinna. Då köper man den. Istället för en bingoutropare så är det korna som är bingovärdar här i denna roliga variant.

Som ni säkert vet så går kon och betar gräs hela dagarna och det gör hon även här. I detta fall på ängen som bonden har markerat upp med rutor. Kon bryr sig inte om vilken ruta som har nr 1 eller 10, för henne är det gräset som är saftigt som hon vill ha. Naturen har sin egen lag och efter ett tag så måste ju det som kon har betat i sig komma ut på naturlig väg så att säga. I den rutan som det sker, alltså där kon lägger ifrån sig en riktig komocka, den som har satsat på den rutan vinner rundan.

En tvist i spelet

Ibland om det är många som spelar kan bonden släppa ut fler kor än en. Då ger man korna olika nummer och då måste man satsa först på rätt ko och sedan på vilken ruta som man tror det sker. Det kan ju ta lite tid och medan man väntar så är det mysigt att plocka fram lite god mat från picnickorgen som man har tagit med sig. En dag på landet är för många skön avkoppling från dagens stress. Gillar man dessutom att spela bingo är ju detta ett strålande alternativ.

Odds och vinstchans i kobingo

Vad är då oddsen att vinna detta roliga spel? Det är det nog bonden själv som vet bäst. Han känner sina kor och vet deras rutiner. Men det är inte han som ska gissa, det är en själv. Kanske är gräset lite grönare på andra sidan ängen och man väljer att köpa en ruta där. Eller så kanske kon rätt och slätt lägger sig ner för att idissla maten. Det heter så när hon tuggar maten två gånger. Då är frågan när hon reser sig upp och går vidare till en annan ruta. Kanske hon åt mycket dagen innan och gör ifrån sig med en gång. Vi kan nog sammanfatta med att det är omöjligt att veta och det är ju det som gör det roligt.

Ta med vänner och njut en dag på landet med god mat och bingo. Kanske är det just en som drar hem vinsten för att Majros eller Tindra gjorde som man hade gissat. Lycka till!